1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

gracejonesikona 2


Ne postoji bas mnogo POP ikona , još manje je onih koji su toliko dugo na sceni a posebno onih koji su imali i imaju veliki uticaj na modu i sve što se vrti oko nje. Grace Jones (19.maja puni 70.godina) pored Madone je jedna od tih velikih POP/FASHION ikona i od svoje pojave sa kraja sedamdesetih do danas ona ne prestaje da iznenađuje svojim izgledom, idejama, revolucijom kada je u pitanju scenski kostim kao i moda koju nosi privatno. Mozda neke od Vas iznenađuje moja ovolika opčinjenost ovom damom ali moram da objasnim , početkom osamdesetih kada sam je otkrio i slušao njene ploče pa decenijama posle nisam baš mogao mnogo da saznam i vidim gde se Grace Jones kreće, kako izgleda na kom nastupu, na kojoj je naslovnoj strani, šta je obukla a koliko se svukla ...razlog je jednostavan , tada nije bilo interneta. Poslednjih meseci dok sam trazio , guglao o njoj video sam neverovatne stvari vezane za njen modni izraz i jednostavno ne mogu a da to ne podelim ovde u svojoj "kući" . Druga stvar koja me podstiče je toliko neznanje i neinfomisanost mladje populacije kada je ona u pitanju jer mnogi nikada nisu čuli za nju , ne znaju ko je, čime se bavi pa do toga da je jedan moj poznanik rekao :"Aaa Grace Jones , ON dolazi na Exit". Tako da je sve jasno kao dan!

gracejonesikona 3

gracejonesikona 6

Koliko god današnje pop zvezde pokušavale da budu nešto drugačije , originalno ipak su sve rekle Grace i Madona koje su mnogima od njih i uzor i inspiracija za to kako da izgledaju , posebno na sceni gde najviše imaju priliku da kažu i poruče pored muzike i svojim izgledom ono što jeste njihova misija a to je da menjaju svest i poglede na svet.Sedamdesetih je Grace Jones svojom neobičnom lepotom i disco muzikom koju je pratio disco style ostavila počela da ozbiljno utiče i na modu, pre svega svojom slobodom i načinom na koju je tu slobodu prikazivala svojom garderobom.Rusila je sve predrasude i za to vreme hrabro bila ono što jeste , umetnica i žena koja zna šta želi od svoje karijere.Decenijama je mnogim umetnicima i dizajnerima bila muza , jer jedino ona je bila ta koja ume na poseban način da prenese neustrašivost i androginu seksualnu privlačnost ...koja je u modi tek u poslednjih par godina postala opšteprihvaćena.Grace je prepoznatljiva po modnim detaljima za glavu, neobičnim fascinatorima, ukrasima, po kapuljačama koje su toliko malo prikrivale a opet su mnogo govorile o njenom duhu i želji da pored mode i lepote kojom pleni ipak ostane nedodirljiva. Oslikano telo je postalo sinonim za njene nastupe i to je još jedna priča koju je uvela u modu i koju su mnogi kasnije koristili kroz svoje performanse.

gracejonesikona 5

gracejonesikona 18

gracejonesikona 13

Ne čudi što je Grace kao takva bila muza i legendarnim fotografima kao što je Helmut Newton , Antonio Lopez, Gui Bourdin. Druzenje sa Endi Vorholom, Kit Haringom, Azedin Alajom, Biankom Dzeger, Dzesikom Lang...samo je mali delić onog što ona predstavlja i koliko je ona sama svih ovih decenija mix kultura, umetnika, emocija, vanvremenske mode i stila!Mnogi njeni outfiti su kopirani , bili inspiracija za kolekcije , fotografije i tek sada u vreme drustvenih mreža to može da se vidi , uporedi i još jednom joj se oda velika počast i zasluga za promociju originalnosti i hrabrosti za biti ono što jesi , drugačiji od drugih a opet tu među njima u svoj svojoj veličini i lepoti. Ovde sam odabrao top 20 njenih fotografija gde je ona više od MODE , više od VREMENA gde je ona ono što jeste GRACE JONES!
Eto zašto se toliko radujem njenom dolasku na EXIT festival 14.jula 2018

gracejonesikona 8

gracejonesikona 9

gracejonesikona 10

gracejonesikona 11

gracejonesikona 12

gracejonesikona 14
gracejonesikona 7

gracejonesikona 20

gracejonesikona 22

gracejonesikona 21

gracejonesikona 19

gracejonesikona 15

gracejonesikona 16

gracejonesikona 1

gracejonesikona 17

 

 

We have 128 guests and no members online