1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)


Postoje oni muzičari mlađe generacije koji vas odmah osvajaju, sa njima ne treba onaj proces da ih duže slušate da bi vam se svideli, ne treba da ih mesecima proučavat ne bi li shvatili poentu , oni vam jednostavno odmah dopru do srca, i osvoje vas svojom muzikom. Rangleklods ili Esben Andersen je baš takav momak. Dovoljno je pogledati njegove live nastupe i ako niste zaljubljenji uz njegov glas i muziku vrlo brzo ponovo osetite baš tu emociju koju ste potisnuli duboko u sebe. Skandinavska scena postaje sve jača i Esben je jedan od njih koji svojom emocijom ruši sve predrasude o hladnoći ovih nama dalekih predela. Na zvaničnoj FB stranici piše : " Rangleklods se ne obazire na zanrovske granice ili na ono sto oznacava dobar ili los ukus. On se samo koncentrise na odredjenu pesmu, na specifican momenat-sta ide uz sta i kako se nesto slaze. Rangleklods ima delimicno prepoznatljiv, a opet tako nov zvuk; zarazan i melodican, a opet tako eksperimentalan, ambiciozan i iznenadjujuc. Njegova dela su prvenstveno nastala u njegovoj maticnoj zemlji Danskoj, ali ubrzo je obogatio svoj opus uticajima Berlina gde se preselio pocetkom 2010, gde se zaboravlja na rutinu i istrazuje se eklekticka scena. Rangleklods zvuk se sastoji od snimljenih instrumentala sa analognom opremom uz cist digitalni zvuk i intezivno programirane seme koje prozimaju audio dogadjaj od minimalnog do 'Wall of Sound'. S obzirom na sve to u kombinaciji sa komponzicijama Rangleklods tezi zvuku Pet Sounds-a kao i Doors-a uz animacije James Holden-a i The Field" Upoznajte Esben Andersena!

Rangleklods

1.Koliko dugo si u muzici i šta je presudilo da počneš da pevaš i stvaraš.
Bavim se muzikom od svoje šeste godine. Prvo sam svirao gitaru, a kasnije bubnjeve i klavir. Nisam posebno dobar instrumentalista, pošto sam mrzeo da vežbam skale i ostala sranja. Voleo sam da sviram, pevam i pišem pesme. Kada sam imao otprilike 15 godina, počeo sam da sviram uz pomoć kompjuterskih aplikacija. Poslednjih 5 godina produciram na dnevnoj bazi. Ali nisam smatrao da sam dovoljno dobar da bilo šta izdam sve do skoro, zato što sam želeo da moji radovi zvuče i budu u skladu sa audio utopijom koju sam kreirao u svojoj glavi.
2.Šta znači Rangleklods?
Ništa posebno. Želeo sam da mi naziv bude nešto bez posebnog značenja. Na onome koji sluša moju muziku je da kreira sopstveno značenje koje mu odgovara. Mislim da i to ime odgovara muzici koju stvaram.
3.Skandinavska muzička scena je poslednjih godina vrlo jaka , šta je razlog tome i ko su tvoji favoriti?
Mislim da je to pitanje Skandinavske muzike. Vreme dosta utiče na sve. I ta vrsta raspoloženja odlično ide uz elektronsku muziku pošto joj tako daje dušu. To je ono što fail u većini elektornske muzike i to je nešto što ja želim da uvedem - Dušu ili poruku. Dosta sam preslušavao prvi album grupe Röyksopp, When Saints Go Machine i album Vebaka (koji je skoro nepoznat, ali neko ko mislim da će biti poznat na elektronskoj sceni za par godina). Kad bolje razmislim, ja ni ne slušam toliko Skandinavskih izvodjaca trenutno.
4.Mnogo je uticaja u tvojoj muzici koji je ipak najjači?
To je nešto na šta nemogu da odgovorim, pošto ih ima toliko puno. Recimo da nabrojim nekoliko njih: Beach Boys, Doors, Phil Spector, James Holden, The Field, Gui Boratto, Portishead i Radiohead.


Esben Andersen

5.Koju si pesmu jako voleo kao mali dečak?
Možda 'Subterranean Homesick Alien' od Radiohead-a? Imao sam 14 godina kada sam to cuo prvi put. Ne secam se mnogo čega pre toga.
6.Tvoji singlovi su već poznati fanovima elektronske muzike , kad će album ?
Jel’? Drago mi je da cujem to! : ) Plan mi je da izdam EP sa 'Young and Dumb', 'Behaviour' i 'Home' krajem oktobra. Prvi Rangleklods album treba da izadje početkom 2012 – većina stvari je završena, imaću i tri nove numere, ne mogu da dočekam da ih snimim.

7.Krećeš sa turnejom po Danskoj , šta je ono što te najviše raduje u tome?
Probaću da budem na pravoj turneji. Ranije sam imao samo povremeno nastupe, sa nekoliko nedelja razmaka. Ovogo puta imam 3 noći za redom u toku četiri nedelje i tako ću imati neki uvid u svoje nastupe kako bi ih unapredio. Takodje, imaću i gitaristu/kao i momka koji svira sintisajzer na nekim nastupima i radujem se tome.
8.Prednosti tvog života u Berlinu ili mane Kopenhagena?
Volim oba grada. Jako se razlikuju. Berlin je siromašan, ali opet nekoko življi. Kopenhagen ima bolju strukturu i neku vrstu lojalnosti. Dok živim u Kopenhagenu nedostaje mi noćni život u Berlinu koji je kao nigde drugde, ali takodje uživam da kreiram muziku i živim svakodnevni zivot u Kopenhagenu. Sva sreća pa su ti gradovi blizu i lako i jeftino se putuje pa mogu da skoknem do Berlina kada se uželim.
9.Šta te pokreće u životu i šta je to što izvlači iz tebe tvoju muziku?
Ja sam fantastičan! Kad god čujem interesantan zvuk- da li dok vozim bicikl po gradu ili dok pravim sintetičke zvukove – to me sve inspiriše. Ali takodje me inspiriše i kompletna tišina, zato što tad zamišljam nepostojeće zvukove i pesme.
10.Po tebi hit za sva vremena je ?
'God Only Knows' od Beach Boys-a. To je najbolja kompozicija koju sam ikad čuo i nikad mi neće dosaditi. Od elektronske muzike to je ili 'Everday' od The Field-a ili 'Idiot' od James Holden-a.

11.Sa kim bi od muzičara današnjice voleo da nešto uradiš?
Bon Iver, Jon Hopkins, Thom Yorke, Cat Power, Matthew Dear, Panda Bear, Clark i još neki drugi.
12.Šta Esben planira u bližoj budućnosti?
Završavam trenutno tri pesme dok pišem ove redove. Radim master za njih kasnije u toku nedelje. Posle toga je poseta novim mesta na kojim nikad nisam bio. A posle toga nadam se da će dovoljno ljudi iskoristiti moju muziku i doći na Rangleklods koncerte, da bi ja mogao da živim od toga.
13.Šta te čini sretnim ovih dana ?
Kada se zvuk u mojoj glavi podudari sa zvukovima koji dolaze iz zvučnika i pojačala. Kada slusam 'Calgary' od Bon Iver-a. Kada nastupa uživo grupa Vebak. Koncerti. Odmaranje u mom stanu.

EsbenENGLISH
WARM AND SOFTLY FROM NORTH - RANGLEKLODS

There are musicians of the younger generation which capture you at once, you don’t have the process of second hearing in order to like them, there is no need to evaluate them in months, and they just reach your heart straight away and enchant you with their music. Rangleklods or Esben Andersen is this kind of guy. It’s enough just to listen to his live performances and if you are not in love with his voice and music from the start you will quickly feel special emotion that lies within you. Scandinavian scene is getting stronger and Esben is one of the representatives which crash all prejudices with his emotions thorugh the music about cold and distant areas he comes from.

36086_159267100758973_159266350759048_442163_2986053_n
1.How long have you been in music and what made you start in the first place?
I've been playing music since I was about six. First guitar and later a bit of drums and piano. I'm not a particularly good instrumentalist, because I hated rehearsing scales, solos and all that shit. I just liked playing/singing and writing songs. When I was 15 or so I started playing around with some crude computer music applications. The last five years I've been producing on an almost daily basis. But I didn't think I was good enough to release anything until recently, because I wanted my tracks to sound and feel exactly the way the audio-utopia I'd build up in my head did.
2. What does Rangleklods means?
Nothing really. I wanted to call it something that didn't have any particular meaning attached to it. That way it's up to the listener him/herself to create a meaning they think fits the bill. I think that suits the music too.
3. Scandinavian music scene has been very strong in the past years, what is the reason for this and who are your favorites?
I guess there's a kind of longing in scandinavian music. I think the weather has a lot to do with it. And I think that that sort of mood fits very well with electronic music since it creates a soul in the music. That's something I think a lot of electronic music lacks, and something I'm very keen on making a part of my music. A soul or message that is. I listened to Röyksopp's first album a lot, When Saints Go Machine and Vebak (who is basically unknown, but someone I think will be big on the electronic scene in a few years). Thinking of it I actually don't listen to that many Scandinavian artists at the moment though.
4. There are a lot of influences in your music, but what is the strongest?
That's something I can't answer, because as you say there are so many. I would say Beach Boys, Doors, Phil Spector, James Holden, The Field, Gui Boratto, Portishead and Radiohead are some of them. I can't really be any more specific than that.
5. What was your favorite song, when you were a boy?
'Subterranean Homesick Alien' by Radiohead maybe? I was about 14 when I heard that first. I don't remember much before then.
6. Your singles are well known within fans of electronic music, when will you publish an album?
Are they? Glad to hear so! : ) The plan is to release an EP with 'Young and Dumb', 'Behaviour' and 'Home' in the end of October. The first Rangleklods album is then set out to be released early 2012 - most of the stuff is already done, but I want three completely new tracks on it, and I can't wait to get started making them.
7. You are starting your tour in Denmark, what is the most joyful moment for you regarding this?
I think it is to try being on a real tour. Before now I've been playing a gig here then there, often with a couple of weeks separating them. This time it's 3 nights in a row for four weeks, and that will give me an overlook of my performance so that I can keep improving. Also, I will include a guitarist/synth player in some of them, and I'm really looking forward to seeing what that'll bring to the tracks.
8. What are the advances of your life in Berlin and faults of Copenhagen?
I love both cities. They are very different. Berlin is poor but somehow a bit more alive. Copenhagen is more structured and somewhat more loyal so to speek. Living in Copenhagen I miss the Berlin nightlife which is like nowhere else, but I enjoy working on my music and my everyday life in general a bit more in Copenhagen. The great thing is they are so close to each other, so it's easy and cheap to get back to Berlin when I miss it too much.
9. What moves you in your life and what draws energy and music from you?
I'm a timbre fanatic! So whenever I hear an interesting sound - it being biking around the city or making a new synth sound - really inspires me. On the other hand total and complete silence is just as inspiring to me, because then I can sort of imagine not existing soundscapes and songs.
10. Greatest hit of all times for you is?
'God Only Knows' by The Beach Boys. It's the best composition I've ever heard, and I will never grow tired of it. Electronically it's either 'Everday' by The Field or 'Idiot' by James Holden.
11. With whom would you like to collaborate from today’s music scene?
Bon Iver, Jon Hopkins, Thom Yorke, Cat Power, Matthew Dear, Panda Bear, Clark and a whole bunch of other
12. What are Esbens plans regarding near future
I'm finishing the three tracks while writing this. They'll get mastered later this week. After that it's making new tracks that takes me places I haven't been before. And then I guess it's just hoping enough people will make use of the music and go to Rangleklods concerts, so that way I can make a living of it.
13. What makes you happy these days?
When the sound in my head matches the one coming from the speakers and woofer. When I listen to 'Calgary' by Bon Iver. Seeing a Vebak live performance. Playing concerts. And relaxing in my apartment.

prevod: Milica Nikolić

We have 45 guests and no members online