1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Mirza at work
Mirza Sprecakovic je jedan od onih momaka koji je svoju budućnost i to vrlo uspešnu pronašao u austrijskoj metropoli Beču. Kao dete ovih prostora i oduvek opčinjen modom u ne toliko modno atraktivnoj Austriji Mirza je jedan od poznatijih i uspešnijih stilista. http://www.mirzasprecakovic.blogspot.com je njegov blog gde najbolje možete detaljno ispratiti njegov rad. Muški stajling je ono po čemu je Mirza poznat i njegov potpis na neki outfit je definitivno znak uspeha i izbora pravog stiliste. Kao modni urednik i stilista u magazinu Vangardist http://vangardist.com Mirza je uspeo da se visoko pozicionira i siguran sam da je njegova budućnost negde u nekim od svetskih muških modnih magazina. Pre toga verujem da će Mirza prepoznati i neke naše muške dizajnere poput Tijane Pavlov i da će se i njihovi komadi naći na stranicama Vangard magazina. Do tada Mirza priča o sebi, stilu, muškoj modi i austrijskim uticajima za UrbanLook!

Mirza Sprecakovicmirza2

1. Koliko dugo si već u modnom biznisu i kako si startovao?
Od malenih nogu me moda oduševila. Inspirisan modnim svijetom ludih 90-tih godina kao tinejdžer sam počeo kreirati odjeću za sebe kao i za prijateljice. Tada sam shvatio da se želim profesionalno baviti modom. Studij modnog dizajna u Beču je bio sledeći korak ka ostvaranju mog sna. Tako da se modom bavim stvarno dugo.
2. Kojom poznatom osobom si bio fasciniran kao mali i koje je tvoje mišljenje o njoj danas?
Ja sam dijete 90-tih godina tako da me je fascinirala spektakularna era supermodela. Jedna od njih je Kate Moss koja mi je fenomenalna. Njen na početku „neobičan“ izgled, stil odjevanja, attitude. Stvarno je jedinstvena i danas dan sam veliki fan.
3. Koliko si upućen u modu sa ovih, ex yu prostora i da li ti se neko posebno dopada?
Nazalost nepoznajem dovoljno rad domaćih modnih kreatora da bih nekog posebno istaknuo. Ali naravno da sam primjetio da je trenutno Andrej Pejić kao model na svim značajnim modnim pistama i miljenik velikih dizajnera, što mi je veoma drago.
4. Kakav je Vangardist magazin i po čemu je drugačiji od drugih?
Vangardist je mladi online lifestyle magazin. Glavni fokus ovog časopisa je za razliku od ostalih su urbani trendovi za moderne muskarce. Svako izdanje je posvećeno jednoj posebnoj tematici koja je trenutno aktuelna. Od Boot Campa pa do cirkusa.
5. Kakva je modna scena Austrije , Beča?
Beč nema neki imidž kao modna metropola, ali trenutno se modna scena razvija i mnogo mladih dizajnera dolazi do izražaja. Tu bih spomenuo Ute Ploier i Petar Petrov koji su veoma uspješni i svoje muške kolekcije pokazuju i u Parizu. Ili kreatora fenomenalnog nakita AND_I, čiji se nakit pojavljuje u raznim spotovima i časopisima širom svijeta. Pored Vienna Fashion Week sve je popularniji i Fashion & Photography Festival. Tada je grad pun dešavanja. Revije, izložbe, performanci naravno žurke.
6. Koliko su Austrijanci slobodni i maštoviti kada je u pitanju moda na ulicama ?
Hmm, nikako. Većina Austrijanaca se oblači ležerno i praktično.
7. Postoji li neko pravilo dobrog stila za ovo leto ?( Za momke i devojke)
Po mom misljenju stil 70-tih godina se nebi trebao propustiti ovog ljeta. Modna kuća Halston slavi veliki revival. Njihov upečatljivi stil je meni trenutačno velika inspiracija.
8. Posao ili editorial na koji si ponosan?
Veoma sam ponosan na Editoriale koje radim za Vangardist. Imam potpunu slobodu da ostvarim svoje ideje i kreativnost. I samim tim su rezultati jedinstveni.
9. Šta te više inspiriše i zašto,Muška ili ženska moda, styling ?
Muška moda mene lično više interesuje. Razlog toga je da se dosada muškarcima nije obraćala tolika pažnja što se tiče mode. Na svjetskoj sceni se može primjetiti velika promjena zahvaljujući raznim ikonama kao sto su David Backham, Lapo Elkan ili Pharrell Williams. Svi oni su front row gosti na raznim revijama.
10. Na svetskoj modnoj sceni koga pratiš i ko ti se dopada?
Tu bih posebno istaknuo Tom Forda, Jeremy Scotta, Alexandra Mc Queena, Viktor&Rolfa, stilistu Nicolu Formichettija. Strasno mi se dopadaju Mary Kate i Ashley Olsen, Chloë Sevigny, Amber Rose. Redovno čitam blog Jak&Jil i,i,i...Mnoge ih pratim, to mi je posao.
11. Da li spremaš neku svoju kolekciju?
Da, ternutno spremam kolekciju muškog donjeg veša. Kroz razne stylinge sam primjetio da tu stvarno nema mnogo izbora. Tako da sam odlučio uraditi nešto po tom pitanju. Stil mojih kreacija vintage meets urban coolness ce biti prepoznatljiv i u ovoj kolekciji.
12. Neka gay estetika se provlači kroz mnoge fotke tvojih editorijala, da li misliš da je moda bliskija gay ljudima ili se to poslednjih deceniju promenilo?
Po mom mišljenju gay muškarci jednostavno obraćaju više pažnje na estetiku i modne trendove. To je oduvijek tako bilo. Ali polako se i to mijenja zahvaljujući pojavom metroseksualnog mukarca. Mislim da se ljudi trebaju jednostavno
opustiti i početi uzivati u modi. Netreba se previše opterećavati predrasudama.
13. Postoji li neka tvoja neostvarena modna želja?
Ja trenutno radim na ostvarivanju svojih modnih želja.
14. Koliko je neophodno danas biti prisutan na netu kroz blog,FB,twitter...?
Jako neophodno. U modnom svijetu je networking posebno važan. Pogotovo kada se radi na internacionalnom nivou. To nam mnogo olakšava komunikaciju.
15. Šta ti privatno nosiš i bez čega ne možeš da zamisliš svoj radni dan?
Inače volim da mješam stilove. Vintage, street, high fashion. A trenutačno svoj dan nebih mogao zamisliti bez bar jednog detalja Jeremy Scotta
16. Da li ima šanse da te vidimo u Srbiji nekim poslom?
Kada se ukaže prilika vrlo rado . Jedan od bitnih ciljeva je da više aktivno učestvujem u razvijanju domaće modne scene i radujem se svakoj saradnji sa kreativnim ljudima.

Mirza Sprecakovic
Mirza Sprecakovic
Mirza Sprecakovic
Mirza Sprecakovic
mirza26
FashionBoys by Mirza Sprecakovic
FashionBoys by Mirza Sprecakovic
FashionBoys by Mirza Sprecakovic

FashionBoys by Mirza Sprecakovic

FashionBoys by Mirza Sprecakovic
FashionBoys by Mirza SprecakovicFashionBoys by Mirza SprecakovicFashionBoys by Mirza SprecakovicFashionBoys by Mirza Sprecakovic
FashionBoys by Mirza SprecakovicWe have 103 guests and no members online