1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)Nakon reda koji se završavao na drugoj strani bloka i probijanja do što boljeg mesta u gledalištu – sve je bilo spremno za dugo očekivani koncert Kylie Minogue u Hammerstein Ballroom-u na Manhattan-u. Bez sumnje, čudan odabir prostora, imajući u vidu da može da ugosti manje od 5000 poseitoca, što je zanemarljivo u poređenju sa susednim Madison Square Gardenom koji može da primi oko 20.000 ljudi. Takođe, činjenica da je u pitanju Kylie unosi dodatnu zabunu, jer ipak je u pitanju pop-ikona, a mi se nalazimo u prestonici pop-kulture. Ali čak i ako je još neko u publici postavljao sebi slična pitanja, ubrzo je morao da prestane, pošto su se svetla pogasila i na sceni je došlo do komešanja. Rađanje Venere. Obrisi Botičelijevog platna se naziru kroz podignute ruke posetioca stisnutih ispred mene u krcatom gledalištu ispred podijuma. Na samom vrhu scene se izdiže džinovska zlatna školjka na kojoj stoji Kylie obučena kao grčka boginja sa krilima na glavi. Koncert otvara pesmom «Aphrodite», dok se u pozaditi projektuje video koji treba da asocira na podvodni svet dubokih mora u kojem plivaju muški modeli, simbolišući mit koji opisuje rađanje Afrodite iz morske pene.

Kylie by Dušan MilojevićKylie by Dušan Milojević


Mešavina simbola iz grčke i rimske mitologije nastavlja da se prepliće tokom celog koncerta. Već u sledećoj pesmi «Wow» istrčavaju rimski centurioni u zlatnim oklopima i festival kempa počinje da pomera svoje granice dok svaka nova scena zasenjuje prethodnu. Slava muškog tela i muške ljubavi plasirana na sceni je sa simbolikom dovedena do vrhunca i trenutne zabune – da li smo na koncertu ili na gej paradi? Mišićavi plesači na sceni obučeni u majušne zlaćane Dolce&Gabanna kostime izvode akrobacije na kanapu kojim lepršaju po vazduhu ili, pak, ukoliko su na zemlji - koriste zadnjice jedni drugih kao bongo bubnjeve. Tek tada Vam postaje jasno da na koncertu  nema baš mnogo pripadnica ženskog pola među publikom. Svuda okolo su muškarci. Na sceni, kao i u publici, dok je Kylie kao centralna figura, predmet obožavanja.

Kylie by Dušan Milojević
Kylie by Dušan Milojević
Kylie by Dušan MilojevićI Taman kada ste pomislili da je scenografija koja je otvorila koncert vrhunac kempa i da ju je teško nadmašiti – Kylie se na sceni pojavljuje na zlatnom krilatom konju koji smenjuje školjku. «I believe in you» dovodi do opšteg transa u publici, Hammerstein Ballroom počinje da vibrira i jedino poređenje koje Vam pada na pamet jeste – zemljotres. U sledećem trenutku ono što vidite na sceni jesu plesači u kožnim trakama koji vuku konja sa Kylie na njemu. Da je na konju bila Madonna, ovaj prizor bi nedvosmisleno imao S&M konotaciju. Međutim, Kylie to sebi nikada ne bi dopustila. Možda je to ono što Kylie čini jedinstvenom i što je toliko dugo održalo na pop-sceni. Njena naglašena ženstvenost i odsustvo vulgarnosti u nastupu su ono što je suštinski razlikuje u odnosu na mnogo popularniju Madonnu, Lady Gagu ili Rihannu čiji su scenski nastupi daleko od imidža princeze. Za razliku od njih, Kylie svoju ženstvenost neguje i nadgrađuje još od svog prvog hita iz 80-ih «Locomotion», koji je takođe izvela na koncertu. Kostime za turneju koji su u potpunosti poslužili svrsi, ali nisu imali efekat iznenađenja ili osveženja u njenom stajlingu potpisali su Dolce&Gabanna. Jedan od najzapaženijih kostima je svakako biserna plivačka kapa i korset od bisera kojim je uz «All the lovers» zatvorila koncert, evocirajući jedan od svojih najbolji video spotova za istu pesmu.

Kylie by Dušan Milojević

Kada je sam odabir pesama za koncert u pitanju, Kylie bar ima dovoljno materijala za solidnih dva sata nastupa. Hitovi koji su se nakupili tokom poslednjih dvadesetak godina, osim jedne ili dve gotovo anonimne numere, i dalje se vrte na radio programima i žurkama. U meri u kojoj je džez verzija pesme «Slow» bila puni pogodak, toliko je rok verzija čuvene «Can’t get you out of my head» bila potpuni promašaj. Kompletni aranžman koncerta koji je koštao neverovatnih 25 miliona dolara bez sumnje će biti proglašen muzičkim događajem godine. Pop-kultura u interpretaciji Kylie Minogue na svom vrhuncu sa pravim vatrometom od scene ostaće dugo u sećanju posetilaca koncerta kao jedan od najspektakularnijih događaja kojem su ikada prisustvovali. Ipak, nemoguće je ne zapitati se da li je turneja ujedno i najava povlačenja ove zvezde sa svetske pop-scene. Osnovna ideja scenskog nastupa koja se oslanja na simboliku Starog Rima nužno povlači sa sobom i pitanje da li se radi o dekadenciji koja se okončava slomom? Ako turneja i predstavlja najavu kraja jedne karijere, o tome se u javnosti još uvek ništa ne govori, a špekulacije o daljem angažmanu i predviđanje nastavka karijere u Las Vegasu poput nekih drugih pop-zvezda ostaju samo privatno mišljenje autora ovog teksta.

Dušan Milojević

Kylie by Dušan Milojević

We have 360 guests and no members online