1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

minamilano

photo Igor Benić


Izlazim iz stare fino očuvane zgrade u ulici Via Soncino. Mala uličica izlazi na tramvajima zaglušenu Via Torino, koja vodi do srca Milana i poznate katedrale Duomo. Ne skrećem ka njoj. Desno ipak jače priziva. Desno je nepoznato i kao da nudi otkrovenje.

Još jedan razgovor sa agencijom je obavljen. Razmišljam o zadacima koji su preda mnom i prepuštam se ulici. Jer, verovali ili ne, koračajući naizgled besciljno rađaju se ideje, pronalaze stvari za koje i ne znamo da su nam potrebne, uobličuje se priča.
Kako sam se obrela u nepoznatom gradu bez ikakvih profesionalnih ili bilo kojih drugih kontakata, lutanje ulicama bio je imperativ.
Odmah na samom ćošku, neočekivano, ugledah MUD Studio, za koji se ispostavilo da se bavi šminkom za visoku modu i da su vrlo raspoloženi za saradnju.
Uspela sam da se povežem sa sjajnom ekipom šminkera, frizera, sa divnim stilistom Markom Kostom i sa showroom-om MAD Zone, koji nudi najraznovrsniju garderobu modnih kreatora u usponu.
Posebna je priča kako sam stigla do showrooma, jer ni to nije lako. Zamislite scenu – uđete u butik, potpuno nepoznati i nebitni, i zatražite da vam spakuju dve pune kese unikatne garderobe u vrednosti od nekoliko hiljada evra i sa tim izađete na ulicu i skrenete desno (npr. u Café’ll Cortiletto di Brera na pivo). Suludo, zar ne? Zato je ključnu ulogu odigrao momenat kada sam ušla u restoranu Via Broletto, gde je izuzetnoj kreativi trebalo da uručim jedan od Šveljovih FUN FUN prsluka. Ta izuzetna kreativa jeste Myra Postolache, ukratko – modni editor i kreativni direktor, osoba sa profesionalnim kredibilitetom. Taj isti kredibilitet omogućio mi je da uživam poverenje Tanie Mazzoleni, tvorca Mad Zone-a i neometano radim na svojim projektima. Pored toga, Myri sam zahvalna i na tome što me odvela u Pradin muzej, a i na mnogim korisnim savetima i smernicama u modnoj industriji.
U toku svog dvomesečnog boravka u Milanu uradila sam pet editorijala, koji su objavljeni u magazinima, tri od njih kao naslovne priče.(Prvih mesec dana sam samo istraživala, povezivala se sa ljudima, brainstorm-ovala.)

minamilano 2

Ovde bi trebalo demistifikovati neke teze i otkriti njihovu suštinu.
Nakon razgovora sa agencijama, što onlajn, što uživo, shvatila sam da ne vredi da radim obične test shootinge, jer tu ni novca, ni konkretnog materijala za portfolio neće biti. Agencija za običan test shoot traži šminku, stajling, fotografa. Za to najviše voli da ne plati, a ako baš plaća, budžet je između 150-300 evra. Uglavnom to bude 150 evra. Dakle, sveukupno za šminku, stajling i fotografa. Ako šminker uzme 50 evra, stilista 50, fotografu ostaje 50. Ako, naravno, ne uzme profesionalnog retušera. Profesionalni retušer po obrađenoj fotografiji uzima 20-30 evra. A test shoot treba da ima 10-12 fotografija. Ovo sve ako ne računamo plaćanje poreza, što je bitna stavka, jer na crno ni sa kim ovde saradnju nećete ostvariti.
Vrlo je zanimljivo što u Srbiji imamo isto takve cene za profesionalne usluge, npr. šminke, dok test fotografije umeju da budu i skuplje naplaćene (i to često bez plaćanja poreza). Još jedna zanimljivost, u Milanu možete naći pristojan foto-studio po ceni od 25 evra po satu, i možete ga iznajmiti i samo na sat vremena. Raspitajte se kod nas za cene i uslove - bićete prosvetljeni.

minamilano 3

Nakon što sam sa blaženim čuđenjem i osmehom na licu upila ove uveseljavajuće informacije, odlučila sam da radim na sopstvenim projektima. To me istinski inspirisalo i motivisalo. Kada stvaram vizuelnu priču, često ideja potekne od same lokacije ili garderobe, modela ili šminke ili svetla. Ono što me najviše mamilo u ovom gradu jesu eksterijeri, i to baš oni koje nećete videti na razglednicama (bežala sam od turističkih klišea). Samo me u jednom trenutku zaintrigirao enterijer muzeja Bagatti Valsecchi, ali ta me intriga napustila čim sam dobila odgovor od uprave – 5.000 evra, uz vrlo restriktivne uslove (nije bila dostupna crvena soba).

minamilano 4

Budžet – ta famozna stavka. Ukoliko se odlučite da radite bez budžeta, prethodno se dogovorite sami sa sobom zašto to radite i na koji način ćete se nositi sa ekipom koja radi sa vama. Još jedan razlog zašto sam se odlučila za editorijalni, a ne test shoot pristup. Za test shoot vam niko priseban neće raditi besplatno, jer takav rad ne može da se objavi u magazinu. Ukoliko postoji mogućnost objavljivanja, ljudi će se lakše odlučiti za saradnju, a radi izgradnje portfolija (uz povezivanje sa novim kontaktima).

minamilano 5

Malo o magazinima. Širom sveta postoje tzv. submission based ili contribution magazini, čija je uloga da promovišu umetnike i kreativce pre svega iz sveta mode. Postoje magazini sa striktnijim pravilima i višim vizuelnim i stilskim standardima. Postoje i oni koji pristaju na kompromis. Pritom, ako neki od magazina ne prihvati vaš rad, može biti i to da je rad izuzetan, ali se ne uklapa u njihovu temu ili koncept. Ipak, nemojte previše laskati sebi i budite realno samokritični – možda vaš rad zaista iziskuje glancanje. Odlična platforma koja okuplja modne entuzijaste i magazine ovog tipa jeste KAVYAR. Napravite svoj profil i spremni ste za izazov.

minamilano 6

Ovde bih napomenula da je vrlo bitno da imate tzv. PULL LETTER od magazina ukoliko želite da pozajmite garderobu od nekog showroom-a ili modnog kreatora/brenda. Pull letter je garancija od magazina da će editorijal biti objavljen na njihovim stranicama. Contribution magazini ne daju garanciju, ali formalno stoje iza projekta, dok klasični komercijalni magazini garantuju ne samo objavljivanje, već i finansijsku odgovornost za oštećenu ili izgubljenu garderobu. Isto tako je prilikom predočavanja koncepta projekta značajno ili čak nužno da svima koji su deo tima prosledite MOODBOARD. Moodboard je vizuelni prikaz ideje fotografisanja, lokacije, modela, ideje za šminku, frizuru ili generalnog raspoloženja koje koncept treba da dočara. Može biti vrlo jednostavno urađen, a može biti i pravo umetničko delo (npr. ištampan moodboard uz nalepljene detalje, svojevrstan kolaž itd., šta god vam kreativno padne na pamet). Prilikom izrade moodboard-a dozvoljeno je koristiti tuđe fotografije kao inspiraciju.

minamilano 1
Dva meseca u tuđem gradu. Na rastanku kao svoj na svome. I ponovo da se vratim, imala bih s kim i kako. Ali iznova bih rado lutala ulicama naizgled besciljno.
Jer samo naizgled besciljnim lutanjem u čoveku se rađaju ideje i on stvara nove priče.

photo and text by Mina Delić

We have 134 guests and no members online